Vaši mališani imaju privilegiju ‘Šumskog vrtića’

Godinama unazad negujemo instituciju šumskog vrtića koji se realizuje svake nedelje van gradskog zagadjenja, u šumi na obroncima Avale.

Program šumskog vrtića obuhvata sadržaje iz metodika upoznavanja predškolskog deteta sa okolinom, govornog stvaralaštva i dramske umetnosti, oblasti razvoja početnih matematičkih pojmova, muzičkog, fizičkog, likovnog…
Odvija se na srpskom i engleskom jeziku.
Aktivnosti su prilagođene prirodnoj sredini i sadrže elemente izviđačkog programa za koji nam daju  podršku saradnici izviđačkog odreda Vasa Čarapić.

ZAŠTO ŠUMSKI VRTIĆ ?

  •  Deca su otpornija i zdravija. Broj prehlada, alergija i drugih manifestacija oslabljenog imunosistema je smanjen. Nema gojazne dece;
  • Aktivnija su, pruža im se mogućnost da samostalno donose odluke i procenjuju rizike, razvija osećaj odgovornosti;
  •  Razvija se sposobnost samovrednovanja kroz postepeno ovladavanje sopstvenim mogućnostima:
  • Razvija se koncentracija i uravnoteženost;
  • Razvija se samopouzdanje;
  • Razvijaju se bolje komunikacijske ososbine, a sa njima, kao i sa razvijenom samostalnošću  uspostavljaju se kvalitetniji odnosi između roditelja i dece;
  • Učenje putem iskustva je jedan od najprihvatljivijih načina usvajanja znanja koji podstiče zelju za učenjem;
  • Stimulacija čula i aktivnosti u prirodi (kojih smo lišeni savremenim načinom života) koje su zadužene za razvoj inteligencije;
  • Interakcijski odnos sa prirodom dotiče nase više nivoe, vraća nas svojoj biti i čisti od gradskih namagnetisanja i zagađenja.

eko-radionice

Pružanjem prilike da se boravi u prirodi, sportskim sadržajima, organizovanjem prijatnih aktivnosti koje bude kod deteta osećaj odgovornosti i brige za drugog, podstičemo najlepše aspekte dečje ličnosti.

Razloga je mnogo – od zdravog tela, uma i emocija do pogodnosti za zajednicu u celini jer ce naša današnja deca sutra upravljati ovom Planetom i odlučivati o njenom opstanku.

Institucija Šumskih vrtića je rasprostranjena u zemljama Evrope, Amerike i Azije i visoko vrednovana od strane dece, roditelja i pedagoga i ima veliku podršku ministarstava.
Pioniri smo u organizaciji ovog vida vrtića u Srbiji i nadamo se velikoj podršci institucija koje sve više prepoznaju benefit spoja deteta i Prirode.